e-czynsz  |  e-UNIQA  | Szczecin, ul. Rydla 71a
tel.  91  46 43 502

Panorama 7

Czas na śliwki – skarb polskiego sadu
Koniec lata i początek jesieni to idealny moment na nasze rodzime owoce. W sadach na drzewach wiszą już piękne dorodne śliwki. Robiąc teraz z nich przetwory, będziemy się rozkoszować nimi przez długie zimowe wieczory. Na ryneczkach lub u rolników można kupić śliwki zerwane prosto z drzewa, a przy tym nie są naszpikowane chemią.

Najlepiej na domowe wypieki, konfitury oraz marynaty nadaje się śliwka węgierka. Ceniona jest przede wszystkim za walory smakowe, lecz mało kto wie, że poza smakiem zawiera wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Poza wodą śliwki zawierają cukry, kwasy organiczne, niewielkie ilości witamin (A, B, C, PP), a także wiele składników mineralnych – potas, wapń, sód, fosfor. A ponadto: pektyny, garbniki, błonnik i enzymy. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. Suszone śliwki węgierki zawierają siedem razy więcej błonnika niż świeże, ale są bardziej kaloryczne. Śliwki spowalniają starzenie się skóry, dlatego powinny znaleźć się np. w diecie pań chcących jak najdłużej zachować gładką i jędrną cerę. Owoce te są też dobre dla zestresowanych – poprawiają humor i pomagają ukoić nerwy. Z ich jedzeniem na pewno nie powinny przesadzać osoby o wrażliwym żołądku. Spożywanie śliwek poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Wrzesień kojarzy się z jesienią, która zbliża się wielkimi krokami, a jesień kojarzy się z ciastem śliwkowym. Śliwek jest teraz pod dostatkiem, tak więc to idealny moment na pyszny, pachnący, tradycyjny placek ze śliwkami, którego zapach podczas pieczenia rozniesie się po całym domu... A smak takiego ciasta jest po prostu nie do opisania.
Autor: em

Gazeta Spółdzielni Mieszkaniowej 'DĄB'
Nr 17 (568) Rok XXIII  

 7 września 2017    ISSN 1233-4464

Nakład 14 488. egz.

Otrzymują członkowie SM "DĄB" w Szczecinie

tel./fax: 91 46-29-569
e - mail: panorama7@smdab.szczecin.pl

Napisz do nas e-mail